ΚΗΠΟΙ // ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ // ΓΗ & ΦΥΣΗ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΝΤΡΑΚΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΑΣ !

Σήμερα μου τηλεφώνησε φίλη από Σάμο και αφού τα είπαμε λιγάκι ήρθε στο παρασύνθημα..."Θέλω δεντράκι στο μπαλκόνι μου" μου λέει.

Της ζητώ να μου δώσει και άλλα στοιχεία με το περισπούδαστο ύφος του ειδικού.
Αγγελική, pittosporum tobira

  • Τοποθεσία: Νότιο είναι το μπαλκόνι και ηλιόλουστο.
  • Επιθυμίες : Να μπορεί να διαμορφώσει η ίδια τον κορμό του φυτού

Κατευθείαν ο σκληρός του μυαλού άρχισε να δουλεύει και εξού οι προτάσεις μου για φυτά θάμνοι που φτάνουν μέχρι το 1,5 μέτρο:
- Δαφνοκέρασος, ανθεκτικό φυτό, συμπαγές, το οποίο απορρίφθηκε γιατί δεν θα μπορούσε να αγναντεύει τη θέα.

- Δάφνη, ωραίο και αρωματικό φύλλωμα, αλλα συμπαγές επίσης. Πάμε στο επόμενο.

- Καλλιστήμων, ωραίο φουντωτό κόκκινο άνθος, πολλοί κορμοί διαμορφώνουν έναν κεντρικό και από εκεί ξεκινάει η κόμη σε μια όμορφη μπάλα. Δεν την άρεσε, πολύ τεχνητό και απορρίφθηκε.

- Φωτίνια, ωραιότατο φύλλωμα, όπου τα νεαρά φύλλα είναι κόκκινα και η κόμη του διαμορφώνεται σε μπάλα. Υποψήφιο μου λέει...της άρεσε το κόκκινο φύλλωμα.



- Λιγούστρο, ωραίο φύλλωμα και ανάλογα την ποικιλία και σε παραλλαγές, όπως pon pon. Απορρίφθηκε γιατί δεν της φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον επιλογή.

- Αγγελική, φύλλωμα γυαλιστερό βρέξει χιονίσει, ανθάκι άσπρο με υπέροχη διακριτική ευωδία και τα Χριστούγεννα κάνει κόκκινους καρπούς! Μπορεί κανείς να κόψει μερικά κλαδιά και στολίσει το σπίτι (κρατούν πολύ καιρό στο βάζο). Ενθουσιάστηκε !


Καρπός Αγγελικής

Είναι φυτό που μπορεί να το βρεί κανείς εύκολα και σε καλή τιμή. Το μόνο πράγμα που θα χρειαστεί εκτός απο το να υπάρχει στο φυτώριο, είναι να εξοπλιστεί με ένα κλαδευτήρι.

Αγγελική και πώς την βλέπουμε στα φυτώρια 
Για την διαμόρφωση του σε δέντρο, αρκεί να διαλέξεις ποιος θα είναι ο κεντρικός κορμός, να τον "αδειάσεις" στη βάση του όσο μπορείς, άναλογα με το ύψος του απο τα κλαδιά, αφήνοντας τα πιο πάνω απείραχτα. Έτσι δημιουργείται σιγά σιγά ο κορμός και η φουντωτή κόμη.

Καλή επιτυχία Σαμιώτισσα φίλη μου. Θέλει μέθοδο και υπομονή! Επίσης βοηθάει πάντα να έχουμε στο σπίτι έναν καλό οδηγό καλλωπιστικών φυτών!

4 σχόλια :

  1. Ζωή Μπράβο συνέχισε να μας δίνεις όμορφες ιδέες ώστε να κάνουμε πιο όμορφη την καθημερινότητα μας. Περιμένω με αγωνία την επόμενη πρόταση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ! Θα βάλω τα δυνατά μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν είναι απαραίτητο να την αγοράσει, εκτός αν θέλει καμιά πιο θαμνώδη ποικιλία. Σε παρκα και πρασιές φυτρωνουν από σπόρους φυντάνια και πιάνουν πολύ εύκολα και Αγγελικής και Βιβούρνου, που δεν το ανεφερες, το οποίο είναι εξισου ωραίο και με πιο πολλά επίσης αρωματικά λουλούδια την Ανοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο φίλε/φίλη. Και τα λιγούστρα είναι πολύ ανθεκτικά και βγάζουν φυντάνια! Ευχαριστώ για το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιο σας λοιπόν!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© garden for zoey , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena