ΚΗΠΟΙ // ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ // ΓΗ & ΦΥΣΗ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΖΙΖΑΝΙΟ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΑΙ !

Τι είναι ζιζάνιο λοιπόν;
Ζιζάνιο είναι κάθε φυτό που αναπτύσσεται εκεί που δεν το σπέρνουν. Επομένως, όλα τα φυτά μπορούν να γίνουν ζιζάνια όταν αναπτυχθούν σε χώρους και χρονικά διαστήματα που ο άνθρωπος επιθυμεί άλλα φυτά ή δεν επιθυμεί κανένα φυτό (δρόμοι, γραμμές τρένων, βιομηχανικοί χώροι, αποστραγγιστικά και αρδευτικά κανάλια) (Ελευθεροχωρινός Η. Γ., 1996).
 
αγριάδα, φωτογραφία από βίκιπαιδεία


Πού τα συναντάμε και τι κινδύνους κρύβουν;
 
Τα ζιζάνια συναντόνται σε παραγωγικές περιοχές ή εμπορικές καλλιέργειες, βοσκοτόπια, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και μειώνουν την ποσότητα και αξία της παραγωγής της περιοχής. Τα φυτά αυτά σε περιοχές καλλωπιστικού χαρακτήρα, αθλητικές εγκαταστάσεις ή γύρω από κατοικία είναι μια γενική ενόχληση, χαλούν τη φυσική ομορφιά ενός τοπίου, και μειώνουν την αξία, τη χρησιμότητα, τον χαρακτήρα της αναψυχής ή την εμπορευσιμότητα των κατοικημένων ιδιοκτησιών. Τα ζιζάνια καταστρέφουν τους χλοοτάπητες, κήπους, και ανθοσυνθέσεις. Μερικά ζιζάνια αυξάνονται ακόμη και μέσω της ασφάλτου. Τα ζιζάνια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, , και να κρύβουν έντομα ή ασθένειες. Ακόμα, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς όταν φύονται αριστερά ή δεξιά των δρόμων, σε βιομηχανικές περιοχές και υδάτινα κανάλια, όπως αυτά της άρδευσης. Εμποδίζουν την κίνηση των πεζών στα πεζοδρόμια και με την παρουσία τους εμποδίζουν και την λειτουργία των μηχανημάτων (Swarbrick J.T., 1974). Επίσης, προκαλούν ατυχήματα, όπως το σκάσιμο της ρόδας του αυτοκινήτου, τρυπούν τα γυμνά πόδια, και προκαλούν τον ερεθισμό του δέρματος.

            Και με τα κατοικίδια μας τι γίνεται;


Τα κατοικίδια ζώα επίσης επηρεάζονται από τα ζιζάνια. Οι σπόροι ή κολλιτσίδες μπλεγμένες στην τρίχα ενός κατοικίδιου ζώου είναι άσχημα και ενοχλητικά. Οι αιχμηροί ή οδοντωτοί σπόροι ζιζανίων μπορούν να μπουν στα αυτιά, στη μύτη, ή στα μάτια τους προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία ή τον τραυματισμό τους. Συχνά ένας κτηνίατρος απαιτείται για να αφαιρέσει τους σπόρους αυτούς.
 
Η Μπίρμπα μια πρωτομαγιά!

Γενικά
Ένα μεγάλο μέρος της ζημίας που προκαλείται από τα ζιζάνια γύρω από τα σπίτια μπορεί να αποτραπεί, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια. Η εμμονή και η υπομονή είναι τα κλειδιά στον επιτυχή έλεγχο ζιζανίων. 

Σε επόμενη ανάρτηση θα μιλήσουμε για μεθόδους καταπολέμησης τους!




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική:            Ελευθεροχωρινός Η. Γ., «Ζιζανιολογία», 1996, Αγρότυπος, σελ.: 5, 73-92, 296-303. 

Ξένη:     Swarbrick J.T., “The Australian weed control handbook”, 1974,Cranbrook Press, pp.: 1, 4, 64-68.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας λοιπόν!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© garden for zoey , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena