ΚΗΠΟΙ // ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ // ΓΗ & ΦΥΣΗ

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ !

Καλοκαιράκι ήρθε και όλοι αναζητούμε ένα καλό βιβλίο για τις διακοπές. Έτσι καθώς θα είστε βουτηγμένοι σε κάποιο βιβλιοπωλείο ρίξτε μια ματιά και τα βιβλία κήπου. Σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει με συμβουλές για φυτά, διακοσμητικές λύσεις, καλλιεργητικές εργασίες και άλλα πολλά.

Επιλέξτε το σωστό οδηγό καλλωπιστικών φυτών για τον κήπο σας!

Μερικά από τα βιβλία που χρησιμοποιούν οι Αρχιτέκτονες Τοπίου για την επιλογή φυτών, τα χαρακτηριστικά τους και τις ανάγκες τους είναι τα παρακάτω που σας παραθέτω αναλυτικά.


ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

1. "Οδηγός καλλωπιστικών φυτών", Γιάννης Πάτλης, Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης.
Ένα από τα καλύτερα βιβλία για καλλωπιστικά φυτά, περιέχει αρκετά φυτά της Ελλάδας, περιγράφει τις ανάγκες τους για φωτισμό και νερό, καθώς και την ανάπτυξη τους.

Ο οδηγός αυτός περιέχει και Cd για όσους θέλουν να έχουν μια καλή βάση δεδομένων στον υπολογιστή τους

 Στην ίδια σειρά υπάρχουν και πιο αναλυτικά τα φυτά σε ξεχωριστά βιβλία ανάλογα με την κατηγόρια που ανήκουν, όπως πολυετείς πόες, θάμνοι κτλ.

Οι ξεχωριστές εκδόσεις ανάλογα με το είδος του φυτού.


2. "Millepiante, Χίλιες Ιδέες", Εκδόσεις Maxi, το βρίσκεται στον Αγρότυπο.
Φυτολογικός φωτογραφικός οδηγός παρόμοιος με τον παραπάνω που ανάφερα μόνο που περιέχει και την μέγιστη διάμετρο έκπτυξης των φυτών. Αρκετά καλό βιβλίο, ήταν η "βίβλος" μου σε όλα τα φοιτητικά μου χρόνια.

Μικρός σε όγκο οδηγός, βολεύει να τον παίρνετε και μαζί σας!


Τα τελευταία χρόνια έχουν βγεί πληρέστεροι οδηγοί ανάλογα πάλι με την κατηγορία στην οποία ανήκουν τα φυτά σε εκδόσεις Romberti. Τα βρίσκετε και αυτά στον Αγρότυπο (εκδοτικός οίκος) ή στα μεγάλα βιβλιοπωλεία. Εγώ το είχα πάρει μέσω internet.



Πληρέστερες εκδόσεις, αυτός είναι ο τόμος νούμερο 3.


3. " Κηποτεχνικές εφαρμογές", Εκδόσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα Τεχνικά Λύκεια. Μπορώ να πώ οτι για τους ερασιτέχνες περιέχει καλές συμβουλές και κατηγοριοποιεί τα φυτά ανάλογα τις χρήσεις τους, πχ φυτά για παραθαλάσσια μέρη, φυτά για ζαρτινιέρες ή μπαλκόνια.

Μην αγνοείτε τα βιβλία των Τεχνικών λυκείων, περιέχουν καλές συμβουλές και όχι μόνο!


ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

1. "Κήποι Εσωτερικών Χώρων", John Brooks, Εκδόσεις ΜΑΝΙΑΤΕΑ.
Αρκετά καλός και λεπτομερείς οδηγός για φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά και για εντομολογικές προσβολές και ασθένειες. Ο John Brooks είναι ένας πολυγραφότατος Αρχιτέκτονας Τοπίου, όλα τα βιβλία του είναι εξαιρετικά.

John Brooks εγγυήση για τους ερεσιτέχνες κηπουρούς!

2. "Τα φυτά του σπιτιού", Russell C. Mott, Εκδόσεις Α. Τερζοπούλου.
Οδηγός που περιέχει τα πιο σημαντικά φυτά εσωτερικού χώρου, περιγράφει ανάγκες, αλλά και το ιστορικό των φυτών. Επίσης έχει καλή εικονογράφιση. Η έκδοση αυτή που έχω είναι αρκετά παλιά αλλά με έχει βοηθήσει κατά καιρούς.

Παλιά σταθερή αξία.

Τέλος, σίγουρα υπάρχουν και άλλα βιβλία, θεωρώ όμως ότι αυτά είναι τα σημαντικότερα που κυκλοφορούν ως οδηγοί καλλωπιστικών φυτών.

Βρίκατε λοιπόν τη λύση στο πρόβλημα των φυτών σας. Αυτοί οι οδηγοί μπορούν να σας βοηθήσουν στην φροντίδα των φυτών σας, στην αναγνώριση τους (γιατί πολλές φορές δεν ξέρουμε τι φυτό έχουμε ή μας έχουν κάνει δώρο) και στην επιλογή που θα κάνετε αν θέλετε να φυτέψετε φυτά στον κήπο σας.

Καλή επιτυχία!


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας λοιπόν!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© garden for zoey , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena